Bakan Karaismailoğlu, depremden etkilenen Adıyaman’daki son durumu paylaştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman’da yıkılan bina sayısının 1485 olduğunu belirterek, “Ağır hasarlı bina sayısı 4 bin 85, yıkımı acil olan bina sayısı belirlendi. 538 olarak.” söz konusu.
Karaismailoğlu, Adıyaman Üniversitesi Afet Uyum Merkezi’nde deprem sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin son bilgileri paylaştı.
Karaismailoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Adıyaman’da hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, “Buna göre Adıyaman’da yıkılan bina sayısı 1485. Ağır hasarlı bina sayısı 4 bin 85 olarak belirlenirken, hasar tespit çalışmalarının da Adıyaman’da devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, “Buna göre Adıyaman’da yıkılan bina sayısı 1485. Yıkımı acil olan bina sayısı ise 538 olarak belirlendi. “Ağır hasar tehlikesi olan binalarda da kontrollü bir şekilde yıkım sürecini başlattık. Bir yandan savcılık ve teknik ekip binalardan numune alarak süreci sürdürüyor. Yani yıkımı ve enkaz kaldırması onaylanan binaların moloz kaldırma çalışmaları yavaş ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Enkaz kaldırma işlemlerini de tamamladık ve özellikle Karayolları Genel Müdürlüğümüze bağlı ekipler buradaki molozları kaldırarak şehir dışındaki çöplük alanına naklediyor.” ifadelerini kullandı.
Karaismailoğlu, 400 yataklı Adıyaman Devlet Hastanesi’ne 1100 sağlık çalışanının geldiğini, hizmetin tam teşekküllü olarak devam ettiğini, 292 ambulansla 2 bin 400 sağlık çalışanının sahada görev yaptığını söyledi.
Yaralanan 950 vatandaşın da hava ambulanslarıyla İstanbul, Ankara ve çevredeki daha donanımlı hastanelere kaldırıldığını ve bu sayede hastane kapasitesinin artırılarak acil müdahalenin daha hızlı yapıldığını belirten Karaismailoğlu, “Adıyaman’da çadır ve konteyner çalışmalarımız devam ediyor. ağır bir şekilde devam ediyor.Bu kapsamda 28 bin 736 çadır kurarak 114 bin 944 vatandaşımıza barınma kapasitesi sağladık.Çadır kentlerimizi kurduk.Ayrıca özel ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da çadır sağladık ve şimdi de ortadan kaldırdık. Çadır kapasitemiz ve ihtiyaçları.Köylerde bireysel çadır talepleri var.Hiçbir sıkıntımız yok.Geleceğin çadırları ile köylerde ihtiyaçlarımız için hayvan çadırları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.Özellikle mahalle muhtarlarımız ilgi gösterdiler. Kendileri depremzede olmalarına rağmen bu süreçte üstün gayret gösterdiler.Jandarma Genel Komutanlığımıza bağlı ekipler de büyük bir gayret göstererek bir bölgede çok sayıda çadır kurdular. kısa sürede milletimizin ve depremzedelerimizin hizmetine sunalım.” dedi.
Konteyner şehir kurma çalışmaları başladı
17 bin 566 adet konteyner şehir planladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Kentin belirli bölgelerinde konteyner şehir kurulması için altyapı çalışmaları yapılırken, bir bölgemizde 600 ünitelik ilk konteyner şehir için çalışmalara başlandı. Bu konteynerlerden bazıları. Adıyaman’a ulaştı. Diğerleri yolda.” söz konusu.
AFAD ve Bakanlığın depremden etkilenen bölgelerde afetin yaralarını sarmaya devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya istasyonlarında bekleme salonları ve vagonların hizmete açıldığını bildirdi. bölgedeki vatandaşların barınma ve ısınma ihtiyaçları karşılanıyor. Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Karayolları gruplarımız yine lojistik ve nakil başta olmak üzere tüm deprem bölgesinde yoğun bir gayret sarf ediyor. Her ilimizde onlarca şantiyemiz var. Bu şantiyeler şu anda bütün bu enkaz ve sarsıntıların elinde. lojistik ve teçhizat ve teçhizatın depremzedeler ve AFAD kontrolünde.Havayolları, özellikle 10 havalimanımız bölgeye yeni bir soluk getirdi.Özellikle hem yolcu hem de kargo transferlerinde çok değerli bir misyon üstlendi.6 bin 33 afet bölgesindeki havalimanlarımızdan 5 bin 275 iç hat ve 758 dış hat olmak üzere 5 bin 275 uçuş gerçekleştirildi. 10 gün içinde 275 bin depremzedenin yeniden hava yoluyla tahliyesini sağladık. Yine hava yoluyla 3.573 ton yardım malzemesi ulaştırdık. Özellikle aktarma noktasında Türk Hava Yolları bu depremzedelerin transferini ücretsiz sağladı.Ayrıca Pegasus, SunExpress ve Hava Kuvvetleri Türklerimizin uçakları. sh Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gerçekten bu nakliyede büyük bir özveri gösterdi. Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait helikopterler, özellikle ikmal yardımı açısından çok değerli bir görev üstlendi.”
Bölgedeki yardımların dağıtımında PTT’nin de çok değerli bir rol oynadığına işaret eden Karaismailoğlu, PTT ATM’lerinin bölgede portatif olarak hizmet verdiğini söyledi.
Bölgede hayatın normale dönmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Karaismailoğlu, devlet kurumlarının hizmet vermeye başladığını hatırlattı.
İletişimin de değerli bir bahis olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, bu konuda desteklerin yapıldığını ve bugün prestiji ile iletişimde değerli bir eksiklik olmadığını belirtti. Karaismailoğlu, bölgede 500’e yakın mobil baz istasyonunun hizmet verdiğini belirtti.
Karaismailoğlu, Adıyaman’da işlerin olağan seyrinde gittiğini belirterek, “Bundan sonra zamana ihtiyacımız var. Şu anda ihtiyacımız yok. Yardımlarımız yeterli ama devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor.” yardımlarının planlı bir şekilde devam etmesini rica ediyorum, lütfen kullanılmış, ikinci el eşya göndermeyin. Buradaki vatandaşlarımıza yakışır malzemelerin gönderilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim.” söz konusu.
Devletin bölge için büyük planlar yaptığına işaret eden Karaismailoğlu, “Buradaki enkaz kaldırma çalışmaları kısa sürede bitecek. Daha sonra burası tekrar planlanacak. Devletimiz gerçekten Adıyaman’ın eski günlerine dönmesi için büyük planlar yapıyor. Ayrıca burada hem konteyner kentlerin kurulması, hem de kalıcı konutların yapılması da önemli” diyen Demir, “Gerçekten özel sektörde bunu yapmak için büyük bir ilgi ve istek var. İnşallah devletle, milletle, STK’larla, özel sektörle, şirketlerle el birliğiyle kısa sürede bu işin üstesinden geleceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.